Uitstel uitrol digitale meter bij prosumenten koopt tijd om hen te overtuigen van de voordelen

De Vlaamse Regering besliste de uitrol van de digitale meter bij prosumenten op pauze te zetten. Prosumenten (gezinnen met zonnepanelen) die nog geen digitale meter hebben en die al voor 2021 zonnepanelen plaatsten, kunnen tot 2025 zonder gevolgen beslissen om de digitale meter nog niet te laten installeren.

Blogartikel Vorsselmans Solar

Reactie:

ODE, FEBEG en Techlink, de federaties van de hernieuwbare energiesector, de elektriciteits- en aardgasleveranciers en de installatiebedrijven (elektrotechnieken en HVAC&Sanitair), vinden de beslissing van de Vlaamse Regering om de uitrol van de digitale meter bij de prosumenten die nog een analoge meter hebben op pauze te zetten, verstandig.

Door de impact van het arrest van het Grondwettelijk Hof is het draagvlak en vertrouwen in de digitale meter bij prosumenten sterk aangetast. Dat de regering nu op de pauzeknop duwt voor de uitrol van de digitale meter bij prosumenten moet kansen bieden om de voordelen van de digitale meter op een positieve manier aan te tonen. Dit kan het draagvlak opnieuw helpen ondersteunen en meer prosumenten overtuigen van het nut van de digitale meter.

De maatschappelijke meerwaarde van de digitale meter ligt volgens de kost-baten analyse hoog bij de prosumenten, maar daarvoor moet de digitale meter wel actief gebruikt worden. De kans dat dit gebeurt bij gezinnen met zonnepanelen die niet open staan voor de voordelen van de digitale meter is zeer klein. Daarom is het beperkt uitstel van de uitrol bij prosumenten tot 2025 een verstandige beslissing;

De digitale meter zal in de toekomst toelaten om nog veel meer hernieuwbare energie te produceren en te gebruiken, maar dit instrument uitrollen bij prosumenten vergt het nodige draagvlak.

Nieuws over zonne-energie & meer

Geboeid door zonnepanelen en thuisbatterijen? Schrijf je dan snel in, en ontvang al het nieuws hierover in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!
Er is iets mis gelopen... Probeer het opnieuw.

De komst van dynamische prijzen biedt heel wat potentieel en zal toelaten aan te tonen welke de voordelen van de digitale meter zijn, ook voor prosumenten.

Wie als prosument nu al overtuigd is en ziet dat de digitale meter gunstig is, moet de kans krijgen om sneller en gratis een digitale meter te krijgen.

We rekenen erop dat het de komende jaren voor steeds meer prosumenten interessant zal worden om af te stappen van het prosumententarief en een digitale meter te plaatsen. Zo zien we verschillende marktevoluties: de steeds verder dalende prijzen van batterijen en elektrische voertuigen, vehicle-to-grid, warmte- en koudeopslag (via bv. warmtepompen en warmtepompboiler), de verhoogde stuurbaarheid van toestellen, een interessante vergoeding voor injectie van zonnestroom, onder andere via energiegemeenschappen, dynamische prijzen en vergoeding voor net-ondersteunende diensten.

De drie energiefederaties onderstrepen dat de digitale meter nu al voordelen biedt voor veel prosumenten, door het verdwijnen van het prosumententarief en de verkoop van de productie die niet onmiddellijk verbruikt wordt. Ze zullen bijdragen aan de inspanningen om de prosumenten te informeren en te overtuigen om actief en positief voor de digitale meter te kiezen. De digitale meter is nodig voor een succesvolle en duurzame energietransitie.

Vraag een offerte aan

Meer nieuws

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.