Zonnepanelen nog nooit zo goedkoop.

Bodemprijzen voor zonnepanelen: "Leg er nu of breid je installatie uit"

Blogartikel Vorsselmans Solar

Is het nu het moment om te investeren in zonnepanelen? Wel, ze waren nog nooit zo goedkoop: je betaalt nu zo'n 30 procent minder voor een gemiddelde installatie dan vorig jaar.

Wat is de oorzaak hiervan? 

De prijs van zonnepanelen is al enkele maanden fors aan het zakken. Oorzaak is de dalende vraag en het grote aanbod. Nu de energieprijzen niet meer zo hoog zijn, zijn minder mensen geneigd om zonnepanelen aan te schaffen en ook de premie van de Vlaamse regering is  weggevallen sinds dit jaar.

Lokale producenten zijn ook meer beginnen te produceren sinds de energiecrisis. En ook Chinese zonnepanelen belanden massaal op de Europese markt, door de slabakkende economie daar. De magazijnen liggen dus vol. Voor een installatie van 5 à 7 kilowatt betaal je nu 6.000 à 7.000 euro.

Nieuws over zonne-energie & meer

Geboeid door zonnepanelen en thuisbatterijen? Schrijf je dan snel in, en ontvang al het nieuws hierover in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!
Er is iets mis gelopen... Probeer het opnieuw.

Nu kopen? 

Als je het geld hebt of een lening kan aangaan, is het zeker een heel goed moment om er nu te kopen. Daarnaast zijn het ook interessante tijden voor mensen die hun installatie willen uitbreiden.

We verbruiken meer dan vroeger. Meer mensen hebben een warmtepomp of een elektrische auto. Veel gezinnen komen dus niet meer toe met hun kleinere zonne-installatie. Afhankelijk van de capaciteit heb je dan misschien wel een nieuwe omvormer nodig, maar dan nog blijft het interessant.

Direct zonlicht? 

Direct zonlicht is minder belangrijk dan vroeger voor je zonnepanelen, zegt Claeys. "Het is interessant om te proberen die zonnepanelen zoveel mogelijk te laten produceren op het moment dat je zelf elektriciteit verbruikt. Dat is voor de meeste mensen 's ochtends en 's avonds."

"Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat je panelen hebt voor elk moment van de dag", gaat hij voort. "Nu zie je ook meer installaties die oost-westgericht zijn, of zelfs noordgericht. Panelen worden steeds efficiënter en capteren zelf vanuit het noorden licht."

Moet u uw oude installatie vervangen? 

De meeste installaties zijn niet oud genoeg om al te vervangen, ook al zijn de prijzen vandaag erg laag. De recentere zonnepanelen werken nl. nog perfect. Het rendement daalt maar met 0,5 tot 1 procent per jaar. Die werken nog veel te goed om al weg te gooien.

Vraag een offerte aan

Meer nieuws

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.